Ponta Delgada, Azores, Portugal, Dragan Dacko Malinović, Azorska ostrva, Portugalija

Ponta Delgada, Azores, Portugal

Ponta Delgada, glavni grad portugalske pokrajine Azorska ostrva, nalazi se na  ostrvu São Miguel. (San Migel, po “naški”)

Nakon gotovo dva dana plovidbe, koliko je bilo potrebno da se sa Kanarskih stigne na Azorska ostrva, izmrcvaren razgoropađenim Atlantikom iznad koga se nadvio ciklon, Moj Mornar je ovo mesto doživeo kao svojevrsni raj na zemlji.

Istog trenutka kada je kročio u njega, uvideo je  da apsolutno nisu potrebni zraci Sunca da bi jedan grad sinuo u svoj svojoj lepoti. Ponta Delgada se pokazao kao jedan predivno osmišljen gradić, savršeno uklopljenih boja, u kome su urbanisti i arhitekte očigledno razmišljali o svakom, pa i najmanjem detalju.

Kao da nije bilo dovoljno što je gotovo svaka zgrada ili zdanje u kombinaciji braon bele boje, ista kombinacija je odabrana i za gradske putokaze.Ponta Delgada, São Miguel, Azores, Portugal, Azorska ostrva, San Migel, Portugalija, Zoran Radić

Ali, to nije sve! (kako bi rekli prodavci sa Top shop-a)

Najfascinantniji detalj u ovom gradu su ulični mozaici, kreativno sklapani od crnog i belog kamena.Ponta Delgada, São Miguel, Azores, Portugal, San Migel, Azorska ostrva, Portugalija, Zoran RadićNakon prvog oduševljenja sa mozaicima na trgu, Zoran doživljava i zaprepašćenje, shvatajući da u pitanju nije samo puko uređenje centralnog trga, već da je zapravo kompletan grad obložen na taj način…Ponta Delgada, São Miguel, Azores, Portugal, San Migel, Azorska ostrva, Portugalija, Zoran RadićMozaici su ovaj grad učinili jednim pravim remek delom, u kom svaka ulica ponaosob priča svoju kreativnu priču.Ponta Delgada, São Miguel, Azores, Portugal, San Migel, Azorska ostrva, Portugalija, Zoran RadićSa koliko ljubavi i truda se pristupilo uređenju ovog grada, najbolje se vidi na slici na kojoj je čak i najobičnije ulično ostrvo sa saobraćajnim znacima, takođe urađeno u mozaiku.Ponta Delgada, São Miguel, Azores, Portugal, San Migel, Azorska ostrva, Portugalija, Zoran RadićNa ovom mestu pod kapom nebeskom je ispalo nemoguće napraviti lošu fotografiju, jer je svaki bogovetni detalj vredan kadriranja. Pišući ovu priču, debelo sam pala u iskušenje da ne napišem ni reč, jer mozaici govore više i bolje od mene…Ponta Delgada, São Miguel, Azores, Portugal, San Migel, Azorska ostrva, Portugalija, Zoran Radić

Ponta Delgada je mirno mesto. U njemu nema mnogo kafića, još manje ekskluzivnih restorana. Ono na šta možete naići su mali, porodični lokali sa dva do tri stola, a u njima uglavnom na nacionalnu ponudu.

Ali, ko bi uopšte tragao za kafićima, pored ovakve  lepote?

Za uživanje je sasvim dovoljno sesti na kamenu fontanu centralnog trga, savršeno uklopljenu u arhitektonsko okruženje.Ponta Delgada, São Miguel, Azores, Portugal, San Migel, Azorska ostrva, Portugalija, Zoran RadićPored nje prolazi natkriveni fijaker, čija nadstrešnica štiti od iznenadnih i čestih portugalskih kiša. U ovako lepom okruženju, smatram ga idealnim gradskim prevoznim sredstvom… Ponta Delgada, São Miguel, Azores, Portugal, San Migel, Azorska ostrva, Portugalija, Zoran Radić

Za prvi susret sa Portugalom, ovo je definitivno bio fantastičan utisak.

Fascinantan je i sam pogled na Portas Da Cidade (“Kapija Grada”), koja je zapravo i istorijski gledano, nekada bila ulaz u Ponta Delgadu. 

Ponta Delgada, São Miguel, Azores, Portugal, San Migel, Azorska ostrva, Portugalija, Zoran Radić
Photo: Dragan Dacko Malinović

Kako je, naravno, i kapija urađena u braon beloj kombinaciji boja, pogled kroz nju je prelep iz bilo kod ugla, i ostavlja utisak da se nalazite na jednom nestvarnom, gotovo bajkovitom mestu.Ponta Delgada, São Miguel, Azores, Portugal, San Migel, Azorska ostrva, Portugalija, Zoran Radić

 

Naspram lepe, ali i izvikane Španije, Portugal se ovim gradom predstavio u totalno obećavajućem svetlu.

Otkrio je neverovatnu dušu jednog, zapravo siromašnog naroda.

Da li nas siromaštvo sprečava da budemo kreativni? Ne.Ponta Delgada, São Miguel, Azores, Portugal, San Migel, Azorska ostrva, Portugalija, Zoran RadićU Ponta Delgadu je utkana ljubav prema svom gradu, što se jasno vidi i oseti na svakom koraku.

Bila je izuzetna privilegija i čast posetiti ovo mesto, i uvideti da lepota koju očekujemo na primorju ne mora nužno biti u Suncu i palmama.

Rado bih rekla da je ponekad dovoljno samo malo truda da bi se jedan grad uredio na ovakav način, ali to ovde nije slučaj.

Ovde je uložen veliki trud.

Ovde su neki “fizikalci” danima, nedeljama, mesecima klečali i popločavali grad.

Kamen po kamen.

Ulicu po ulicu.

Hvala im na tome.Ponta Delgada, São Miguel, Azores, Portugal, San Migel, Azorska ostrva, Portugalija, Zoran Radić

U sledećoj priči krstarimo i dalje Azorskim ostrvima, do grada po imenu Horta 

Hvala što nas pratite!

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Ponta Delgada, Azores, Portugal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s