Santa Cruz de La Palma, Spain

Santa Cruz iliti Sveti Krst, je glavni grad ostrva La Palma, najudaljenijeg Kanarskog ostrva u odnosu na afričku obalu.

Logično, na ovom Zoranovom putovanju predstavljao je poslednju etapu pred odlazak u neke malo dalje svetove, i kraći oproštaj sa Španijom.

Kao takav, Santa Cruz je sinuo u pravom španskom svetlu… Santa Cruz de La Palma, Canary Islands, Spain, Kanarska ostrva, Španija, Zoran RadićPosle samo tri od viđenih Kanarskih ostrva, već može da se stvori neki opšti utisak i o načinu života ovdašnjih meštana, kao i o njihovom odnosu prema turistima.

Činjenica koja najviše iznenađuje su cene po kafićima. Kada nekom kažeš “Kanarska ostrva“, da, pomisliće: Uh, top destinacija, sigurno su i cene “top”.

Međutim, espresso u Las Palmasu, a pogotovo u manjim gradovima manjih ostrva, ne košta više od 1,20 eura. Ali, ko ne plati na ćupriji, platiće na mostu. Ukoliko zatražite čašu vode, dobićete flaširanih 2dcl, za tričavih 2 do 2,50 eura.

Skupa proizvodnja, ili jeftin trik? Kako god, u Santa Cruzu te, na sreću, neke druge lepote mame da ih istražiš.

Grad, a pogotovo taj njegov centralni trg, obiluje zdanjima tradicionalne arhitekture. Santa Cruz de La Palma, Canary Islands, Spain, Kanarska ostrva, Španija, Zoran RadićCrkva Santo Domingo, sa prelepim starim tornjem, čini ovaj trg fantastičnim motivom najlepših razglednica Kanarskih ostrva.

Santa Cruz de La Palma, Canary Islands, Spain, Kanarska ostrva, Španija, Church of Santo Domingo, Dragan Dacko Malinović
Photo: Dragan Dacko Malinović

Grad je osnovan 1493 godine, ali je šezdeset godina kasnije potpuno uništen u napadu pirata, pa je morao biti ponovo dizan iz pepela.

Ovaj ljutiti Španac nam je dao fantastičnu asocijaciju na te istorijske događaje, iako nismo sasvim sigurni da je spomenik podignut u vezi sa njima… Santa Cruz de La Palma, Canary Islands, Spain, Kanarska ostrva, Španija, Zoran RadićMali čovek na velikom stubu, kao pravi simbol otpora i snage potrebne za obnovu.

Santa Cruz, koji je zapravo varošica od 16.000 stanovnika, izuzetno neguje kulturu stanovništva. Na tako mali grad, dva pozorišta su odličan pokazatelj toga.

Poseduje i bogat festivalski i praznični kaledar, ali na žalost, moj mornar nije “overio” ovu luku u vreme održavanja nekih od njih. Međutim, imao je sreće da naleti na zanimljivu postavku izložbe fotografija: Santa Cruz de La Palma, Canary Islands, Spain, Kanarska ostrva, Španija, Zoran Radić

Santa Cruz je van turističke sezone prilično pust, ali sređen i sveže okrečen, kao da upravo očekuje hordu turista. Santa Cruz de La Palma, Canary Islands, Spain, Kanarska ostrva, Španija, Zoran RadićČak i kada zađeš u neku uličicu gde možeš videti po koju ruiniranu fasadu, opet osetiš neki poseban “šmek” u tome, jer se savršenost često odlikuje upravo u nesavršenosti.Santa Cruz de La Palma, Canary Islands, Spain, Kanarska ostrva, Španija, Zoran Radić

Kao poslednje u horizontalnom nizu Kanarskih ostrva, i najdublje u Atlantskom okeanu, ostrvo La Palma na čelu sa svojom prestonicom Santa Cruz, priča jednu posebnu priču.

Tako divno tradicionalan i starovremenski, iako je znatno mlađi od dosad viđenih gradova, trudi se da te zavede kao rasna Španjolka.

Kao da želi da ti napuni srce Španijom.

Kao da poručuje: ovakvu me zapamti. Santa Cruz de La Palma, Canary Islands, Spain, Kanarska ostrva, Španija, Zoran Radić

Brod je isplovio to predveče, i nakon oplovljavanja ostrva, krenuo put dosad najdalje destinacije.

Nebo nad Santa Cruzom nije delovalo prijateljski, Atlantik se namrštio.

Santa Cruz de La Palma, Canary Islands, Spain, Kanarska ostrva, Španija, Dragan Dacko Malinović
Photo: Dragan Dacko Malinović

 

I pored toga, dva dana plovidbe koja su bila pred mojim, do prošle nedelje samo “Panonskim Mornarom”, obećavala su dobru zabavu.

Adrenalin je vredno radio svoj posao, pri pomisli da ploviš prema srcu Atlantskog okeana, na Azorska ostrva.

Geografski, skoro pa na pola puta do Amerike.

Kilometarski, nikad dalje od kuće.

Emotivno, nikad bliže.

Dobićeš novi pečat u svom pasošu, ovaj put Portugalski.

Dobićeš i novi pečat u duši, što ne deliš to sa onima sa kojima si navikao da deliš sve.

Tada još nisi znao da i na ovaj način možeš imati svog saputnika uza sebe 🙂

Čak i u dalekoj Ponta Delgadi, koja će nas zagrliti u sledećoj priči…

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Santa Cruz de La Palma, Spain

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s