Las Palmas de Gran Canaria, Canary Islands, Spain, Dragan Dacko Malinović

Las Palmas de Gran Canaria, Spain

Glavni grad najvećeg od Kanarskih ostrva – Gran Canaria, zove se Las Palmas i druga je luka po veličini na Atlantskom okeanu.

Onog dana kada je Zoran dobio da potpiše svoj prvi brodski ugovor, istražila sam kompletnu rutu kojom će krstariti u ta dva i po meseca. Gledanjem turističkih promo klipova na YouTube-u stekla sam uljuljkujući, lažan osećaj da putujem sa njim.

Danima sam ga “davila” tim klipovima… Joj pogle’ ovo, a vid’ ono… Ali, avaj! Moj Zoki apsolutno nije želeo da učestvuje u tome.

Pod izgovorom da nema želje da unapred gleda ono što će svakako videti uživo, vešto je prikrio pravi razlog svoje nezainteresovanosti: želeo je da oseti svaki grad. Bez predznanja, bez ikakvih očekivanja, bez predrasuda.

Da li je to bilo do njegovog avanturističkog duha, ili činjenice da je čovek umetnik, muzičar, koji prvenstveno želi da oseti, a ne da mu se servira putem turističkih promo klipova, u svakom slučaju sudbina koja ga je odvela na brod mu je išla na ruku…

Jer tako i bi: Las Palmas. Izađeš sa broda, i maltene prva stvar na koju naletiš, još u luci, je ovaj interesantan detalj na betonu:Las Palmas de Gran Canaria, Canary Islands, Spain, Kanarska ostrva, Španija, Zoran RadićPa ti onda sam odluči za koje si prevozno sredstvo, i pravac, raspoložen 🙂

Stani na prvo mesto sa kojeg se pruža neki pogled, oseti topao vetar koji duva iz pravca Zapadne Sahare, začkilji od Sunca i poslušaj intuiciju.

Sigurno ćeš videti neke lepe stvari.

Naprimer, jedan prelepi kružni tok:

Las Palmas de Gran Canaria, Canary Islands, Spain, Kanarska ostrva, Španija, Dragan Dacko Malinović
Photo: Dragan Dacko Malinović

Videvši saobraćaj, na momenat shvatiš da je do juče benzin tekao tvojim venama, jer si prethodnih 25 godina svakodnevno sedao za volan, i da je i on jedna od stvari koje nećeš videti u skorije vreme, jer si sada mornar.

A mornare vuče priroda.Santa Catalina Park, Las Palmas de Gran Canaria, Canary Islands, Spain, Kanarska ostrva, Španija, Zoran RadićI nostalgija. Iako smo tek na početku, prisutna je. Novosadski dečak u njemu, nesvesno traži neku sponu sa gradom koji ostavlja iza sebe. Neki delić onih prelepih cvetnih aranžmana na platou ispred naše Ž.stanice. Raznovrsnost Dunavskog parka.Las Palmas de Gran Canaria, Canary Islands, Spain, Kanarska ostrva, Španija, Zoran RadićDa li mu je pošlo za rukom? 😉

Kanarska ostrva su, inače, na takvom geografskom položaju da vekovima predstavljaju odmorište za duge prekoatlantske plovidbe.

Las Palmas je bio grad kojeg je i Kolumbo posetio te čuvene 1492-ge, na svom prvom putu ka Americi. Grad je tada bio tek 14 godina star, ali ga je upravo ta poseta učinila slavnim i pretvorila ga u moćni trgovački grad kakav je danas, svojevrsne duty-free zone, gde bez problema možete da se cenkate u svakoj prodavnici, parfimeriji, potpuno legalno, očekivano i prihvatljivo.Las Palmas de Gran Canaria, Canary Islands, Spain, Kanarska ostrva, Španija, Zoran Radić

 

U ovom gradu, Zoran je imao prilike da se nahrani zadovoljstvom ljudi koji žive ili borave u njemu, nekim spokojem za koji kaže da se prosto oseti u vazduhu.Las Palmas de Gran Canaria, Canary Islands, Spain, Kanarska ostrva, Španija, Zoran Radić

 

Odličan grad za živeti u njemu, ali već te večeri je bilo vreme da se pođe dalje.Las Palmas de Gran Canaria, Canary Islands, Spain, Kanarska ostrva, Španija, Dragan Dacko Malinović

Las Palmas je Zoranu bio matična luka tokom prve polovine ugovora. Šta to znači? To znači da je to bio grad u koji je sleteo, posle više presedanja, nakon što se te prohladne aprilske noći oprostio od mene i dece, na kapiji jedne kuće na periferiji Novog Sada. Las Palmas je bio poslednja avionska stanica na relaciji Beograd-Amsterdam-Madrid-Las Palmas, i prva brodska stanica među dvadesetak narednih, koje su ga čekale u sledećih deset nedelja.

Između aerodroma i ukrcavanja na brod, imao je sasvim dovoljno vremena da prošeta do Playa de Las Canteras, najveće gradske plaže, i ritualno oda poštovanje tom velikom, moćnom i mračnom Atlantiku, koji će mu u narednom periodu biti i majka i maćeha.

Playa de Las Canteras, Las Palmas de Gran Canaria, Canary Islands, Spain, Kanarska ostrva, Španija, Dragan Dacko Malinović
Photo: Dragan Dacko Malinović

 

Da, zaista je drugačiji od Jadranskog, i ono malo Grčkog mora koje je imao prilike da vidi za života, do tada.

Miriše drugačije.

Zvuči drugačije.

Njegova moć se oseti sa svakim, i najpitomijim talasom.

Udahnuo je duboko, želeći da udahne makar delić te moći.

Da nam da snage za dalje. Svima nama.

Tu sam noć zaspala sklupčana, dobro istresirana, ali i rasterećena spoznajom da smo preživeli tri avionska leta, da je ukrcavanje na brod prošlo bez problema, da je čuo prve brodske sirene i počeo kliziti Atlantikom.

Laku noć, ljubavi moja, 4356km daleko od mene.

Laku noć, Tata.

Laku noć, pilići.

Dobrodošla, gromoglasna tišino.

U narednoj priči, vodimo vas na sledeći biser Kanarskih ostrva, La Gomeru.

Hvala što nas čitate.

Autori bloga se od srca zahvaljuju Draganu Dacku Malinoviću, majstoru panoramske fotografije, a Zoranovom kolegi iz benda i dobrom cimeru sa ovog ugovora, na ustupljene 4 fotografije u ovom postu.

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

10 thoughts on “Las Palmas de Gran Canaria, Spain

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s